INFORMATIERECHT SLACHTOFFERS OVER VOORLOPIGE HECHTENIS VERDACHTE

Momenteel hebben slachtoffers van fysiek of psychisch geweld geen wettelijk recht op informatie over de voorlopige hechtenis van de verdachte. Zij worden dus niet op de hoogte gebracht indien de verdachte wordt aangehouden of in vrijheid wordt gesteld. In bepaalde gerechtelijke arrondissementen bestaan hier wel richtlijnen over, maar niet overal, waardoor men als slachtoffer niet overal dezelfde rechten kan laten gelden. Vanaf 1 april 2024 komt daar verandering in en wordt een uniform informatierecht voor slachtoffers ingevoerd. Vanaf dan wordt het slachtoffer uiterlijk binnen de 24 uur geïnformeerd over de aanhouding, de invrijheidstelling of het elektronisch toezicht van de verdachte.

Maar er bestaan beperkingen op dit recht. Zo hebben enkel slachtoffers die geregistreerd zijn als benadeelde persoon en burgerlijke partijen een recht op informatie. Daarnaast wordt er ook geen informatie gegeven wanneer er een risico bestaat dat de verdachte hierdoor schade zou kunnen worden berokkend.

Wilt u zich laten registreren als benadeelde persoon of wilt u als burgerlijke partij een schadevergoeding eisen, dan kan u met Liberant advocaten contact opnemen 032330580 of  demeester@liberant.be .